Föda hemma - ett säkert alternativ till sjukhusfödsel?
Fram till 1900-talet var det absolut vanligaste i Sverige och resten av världen att föda barn i hemmet i sällskap av familjen, släktingar och ibland även en barnmorska. I början av 1900-talet skedde en snabb ökning av antalet sjukhusfödslar i Sverige, och sedan 1960-talet föder de allra flesta gravida på sjukhus. Men vad innebär det egentligen idag att föda hemma, och är det mer riskfyllt än att föda på sjukhus?

Den svenska förlossningsvården är en av de mest moderna och säkraste i världen, med en av de lägsta mödra- och barndödlighetsnivåerna. Dessutom erbjuds den kostnadsfritt till alla gravida. Ändå väljer fler och fler kvinnor att avstå från den offentliga förlossningsvården och föda sitt barn hemma. De allra flesta väljer då att ha med sig en eller två barnmorskor som bistår vid födseln. Men varför väljer fler att föda hemma? Det finns såklart lika många anledningar som det finns kvinnor som föder hemma, men några av de vanligaste är:
- Att öka chansen till en fysiologisk födsel, det vill säga en födsel utan medicinska interventioner där kroppen får föda helt ostört och instinktivt.
- Att få kontinuerlig vård i form av en känd barnmorska som bistår under hela förlossningen.
- Att få välja vem som är med vid förlossningen. Många vill till exempel ha med fler stödpersoner eller barnets syskon.
- Att slippa förflyttas under pågående värkarbete, vilket kan störa förlossningsförloppet.
Men hur säkert är det egentligen att föda hemma? Flera forskningsstudier har visat att hemfödslar med stöd av barnmorska har lägre risk för instrumentell förlossning (sugklocka eller kejsarsnitt) och andra medicinska interventioner och komplikationer, såsom episiotomi (klipp), bristningar grad 3-4, oxytocindropp och epiduralbedövning (1, 2). För friska omföderskor är risken för barndödlighet ungefär densamma som på sjukhus, medan risken är något förhöjd för förstföderskor (3).
Hur säker en hemfödsel är beror på en rad olika faktorer, såsom kvinnans och barnets hälsotillstånd, barnmorskans erfarenhet och närhet till sjukhus. Men generellt brukar man säga att en hemfödsel med stöd av barnmorska är ett säkert alternativ för friska gravida med en förväntat okomplicerad förlossning. Vissa regioner erbjuder hemfödsel inom regionens regi utan extra kostnad. På de flesta platser finns dock inte den möjligheten, och det vanligaste är då att anlita en privat barnmorska på egen bekostnad för den som önskar föda hemma. Utbudet av hembarnmorskor varierar mycket, och det kan vara svårt att få tag på en erfaren hembarnmorska där man bor. I Göteborg finns sedan 2024 BB Gårda, Sveriges enda Birth Center, som erbjuder förlossning i hemlik miljö med stöd av erfarna barnmorskor.
Sammanfattningsvis, så är att det bara du som kan veta vilket alternativ är bäst. Känner du trygghet i att ha modern teknik och operationssal i närheten, så är kanske sjukhuset det bästa alternativet för dig. Men om du vill öka dina chanser till en fysiologisk födsel och känner dig tryggast i ditt hem, så kan en hemfödsel vara ett bättre alternativ.
Referenser
- Scarf, Vanessa L et al. "Maternal and perinatal outcomes by planned place of birth among women with low-risk pregnancies in high-income countries: A systematic review and meta-analysis." Midwifery, vol. 62 (2018): 240-255. Länk
- Reitsma, Angela et al. "Maternal outcomes and birth interventions among women who begin labour intending to give birth at home compared to women of low obstetrical risk who intend to give birth in hospital: A systematic review and meta-analysis." eClinicalMedicine, vol. 21 (2020): 100319. Länk
- Brocklehurst, P et al. "Perinatal and maternal outcomes by planned place of birth for healthy women with low-risk pregnancies: the Birthplace in England national prospective cohort study." BMJ (British Medical Journal), 343, d7400 (2011). Länk